mati narava

mother nature

Verjamemo, da je materinstvo, še posebno v prvih letih, izjemno! Gremo skozi nepričakovane spremembe, srečamo in presežemo izzive ter doživljamo preobrazbo. Pridobimo in okrepimo nove veščine, tako imenovane mehke veščine: reševanje problemov, sočutje, upravljanje in mnoge druge. Materinstvo je izjemna učna izkušnja informalnega učenja.

Postati mama je proces prehoda, proces iniciacije v naslednjo fazo odraslega življenja in našo povezanost z Mati Zemljo. Je edinstvena izkušnja preobrazbe, ki je v moderni družbi večinoma spregledana in pogosto nerazumljena. Tekom projekta želimo na popotovanje materinstva gledati z novimi očmi, odkrivati zaklade, ki jih prinaša pot in najti naš pristen način, da jih sprejmemo in z modrostjo uporabimo v vsakdanjem življenju. 

 Z uporabo naših orodij želimo materam pomagati, da ozavestijo svoje učenje in se povežejo s svojo notranjo in zunanjo naravo.

 
Mother Nature

naš cilj

Splošni cilj projekta Mati Narava je ponuditi strokovnim delavcem orodja za izobraževanje odraslih in veščine, da podprejo in opolnomočijo matere v razvijanju, prepoznavanju in cenjenju veščin, ki jih pridobijo skozi učno izkušnjo materinstva. Kajti tako lahko podpiramo njihovo zaposljivost, socialni in profesionalni razvoj.

 
Mother Nature goal

Potek projekta

Mother Nature Project Workflow

Po mnogih mesecih sanjanja in načrtovanja, se je projekt začel novembra 2017. Projektno ekipo sestavljamo 9 žensk in 1 moški iz Madžarske, Nemčije, Italije, Slovenije in Velike Britanije. Na začetku smo se srečevali vsak teden, da smo določili okvirje dela, osnovne dogovore, logistične podrobnosti in delovno kulturo. O projektu smo obvestili naše kolege in druge organizacije. 

Prvič smo se osebno srečali januarja 2018 v skupnosti Sončni grič v Sloveniji. Bilo je prijetno se končno srečati v živo, spoznati drug drugega, čutiti duh skupine, izmenjati ideje in izobraževalne pristope, podeliti lastne izkušnje materinstva in pričeti načrtovati metodologije dela in prvi trening. 

V Italiji so pripravili dogodek za mame in skupaj preizkušali model potovanja Matere Narave. 

V sledečih mesecih smo člani ekipe samostojno raziskovali izobraževalne metode in vsebine, ki jih želimo vključiti v projekt. Srečevali smo se preko spleta, da smo pripravili trening na Madžarskem, grafično podobno in spletno stran opremili z vsebino. Prav tako smo pripravili Facebook stran, kjer nas lahko spremljate. 

Marca 2018 smo vzpstavili spletno stran in k sodelovanju povabili udeležence prvega pilotnega treninga. 

V aprilu se je zgodil predstavitveni dogodek na Madžarskem skupaj s celodnevno delavnico potovanja Matere Narave.